Tablet vs laptop: wat is de beste keuze voor onderweg?

Moet ik naast mijn smartphone een laptop of tablet meenemen op reis? Het is een vraag die door velen gesteld wordt en dat is met een goede reden. Er zijn diverse voor- en nadelen aan elk apparaat verbonden. En door de overlappende functies kan het soms verwarrend zijn om de gadget te kiezen die het beste geschikt is voor onderweg.

Bij elk apparaat zijn er immers veel zaken waar je aan moet denken: het formaat en gewicht, de kosten, verzekering en beveiliging. Het is niet altijd even eenvoudig om daartussen de juiste balans te vinden, maar het is wel degelijk mogelijk.

Waarom voor een tablet kiezen

Tablets zijn, sinds de Apple iPad geïntroduceerd werd, enorm in populariteit gestegen. Ze bieden een groter scherm dan een smartphone en ook een betere batterijduur. Maar ze zijn duurder en nemen veel meer ruimte in beslag.

Tablets zijn een geweldig compromis voor alle reizigers die graag een groter scherm willen (voor films of boeken). Of meer computergerelateerde taken moeten uitvoeren en een groter scherm toetsenbord willen, maar die niet met een laptop willen sjouwen.

Ze zijn ook een sublieme keuze voor iedereen die met kinderen reist, omdat je ze eenvoudig kunt vullen met leuke apps, games en offline tv-programma’s. Tablets werken bovendien behoorlijk goed samen met een smartphone. En als je enkel met handbagage reist, dan kun je deze beide (met de kabels en opladers) gemakkelijk inpakken zonder dat alles te zwaar wordt.

Waarom een laptop meenemen

Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat het vaak handiger is om een toetsenbord en misschien zelfs een muis bij je te hebben dan enkel een touchscreen. Een toetsenbord maakt het bijvoorbeeld eenvoudiger om allerlei incheck formulieren en documenten in te vullen die er voor reizen nodig zijn.

Je kunt er ook makkelijker mee aan bestanden en documenten werken. Vooral als je een online bedrijf runt of op afstand werkt, dan is een laptop een must. En als je een lang termijn reiziger bent die veel onderweg is, dan kan een laptop ook meer de moeite waard zijn om mee te nemen. Dit omdat je dan veel meer tijd hebt om deze te gebruiken.

Waarom een tablet met extern toetsenbord inpakken

Als je echter van plan bent om je tablet slechts sporadisch voor werk te gebruiken, af en toe e-mails te beantwoorden, of een andere taak waarbij typen nodig is. In dat geval kun je ook een goed Bluetooth toetsenbord voor je tablet kopen.

Er zijn immers allerlei opvouwbare toetsenborden voor tablets verkrijgbaar zijn. Die zijn niet alleen licht van gewicht, maar ook eenvoudig mee te nemen en op je tablet aan te sluiten. Ze beschikken veelal niet over het meest comfortabele toetsenbord, maar ze zijn wel bijzonder nuttig. Als je er eentje wil aanschaffen, overweeg dan om een dunne toetsenbordhoes te kopen. Want die biedt meer bescherming.

Waar het uiteindelijk op neer komt

Zelfs de lichtste laptops zijn zwaarder dan de meeste tablets. Omdat de interne componenten allemaal ruimte in beslag nemen, zijn ze over het algemeen ook groter. Laptops zijn echter nog steeds ontworpen om draagbaar te zijn. En zijn dus gemakkelijk mee te nemen, waar je ook heen gaat. De overgrote meerderheid van de laptops past om deze reden ook comfortabel in een rugzak.

Een tablet is daarentegen, vanwege het kleinere formaat en minder gewicht, veel gemakkelijker te vervoeren dan een laptop. Iets wat vooral tijdens het reizen het geval is. Tablets zijn bovendien in verschillende maten verkrijgbaar. De meeste zijn daarbij klein genoeg om in een handtas of het dashboardkastje te passen en zijn daarom veel makkelijker te vervoeren dan laptops.

De beslissing tussen het meenemen van een laptop of tablet komt uiteindelijk veelal neer op waarvoor je deze wilt gebruiken. We kunnen echter stellen dat als je tijdens het reizen geen laptop voor je werk nodig hebt, een tablet veelal de juiste keuze is!