Zoals we allemaal wel weten, moderniseert de technologie snel. We evolueren dag na dag en dat geldt zeker voor de mobiele technologie. Elke dag komen er weer nieuwe smartphones op de markt met nieuwe en betere functies.
Dit alles heeft ook een nadeel. Ook al is de technologie een zegen voor ons, het heeft ook een keerzijde. Eén van de belangrijkste nadelen van technologie is cybercriminaliteit. Een uiterst populaire manier waarmee hackers of cybercriminelen gegevens van gebruikers van hun gadget (zoals een smartphone) stelen is via virussen en malware.
Wat is malware
Malware is een bestand of code die voornamelijk via het internet wordt overgedragen. Dit wordt door hackers overgedragen om alle gevoelige data van een slachtoffer te checken. Om zo te onderzoeken of ze die gegevens van een gebruiker kunnen stelen. Malware kent daarbij vele varianten, zoals ransomware, keylogger, trojaanse paarden, enzovoort.
Er zijn steeds vaker gevallen waarin oplichters jou proberen te verleiden om malware te installeren. Dit gebeurt veelal op basis van valse waarschuwingen die in phishing en smishing berichten of op websites verschijnen. Zodra je deze malware installeert, dan kan het gebeuren dat de informatie op je smartphone wordt gestolen. Of dat jij betalingen doet die je nooit zelf hebt gedaan.
Wat is een virus
Een virus is in feite een programma of kwaadaardige software die vaak door cybercriminelen of hackers uitgevoerd wordt. Deze kwaadwillige programma’s kopiëren zichzelf door andere computerprogramma’s te wijzigen en hun eigen code in te voegen.
Hun belangrijkste doel is om operationele schade aan apparaten te veroorzaken en de gegevens en informatie van gebruikers te lekken. Deze programma’s draaien zonder medeweten of toestemming van de gebruiker op computersystemen, dus ook mobiele telefoons. Ze zijn zeer schadelijk voor zo’n apparaat.
Hoe malware en virussen tegen te gaan
Jouw smartphone is een handig hulpmiddel waarmee je net als met een computer met het internet verbinding kunt maken. Om zo allerlei websites plus online video’s te bekijken en verschillende apps voor gebruik te installeren.
Up-to-date houden
Al deze smartphones zijn niet vrij van virusinfecties en malware aanvallen, die zich net als bij computers op kwetsbaarheden in de software richten. Houd daarom altijd het besturingssysteem en de apps op jouw smartphone up-to-date om je mobieltje beter tegen dergelijke aanvallen te beschermen.
Gebruik antivirus app
Daarnaast is de beste beveiliging die jij op jouw mobiele telefoon kunt toepassen, het gebruik van een premium antivirus app. Dit is immers de meest effectieve manier om cybercriminaliteit te voorkomen. Het is in feite software die het veilig browsen in elke browser en het wachtwoordbeheer in jouw smartphone garandeert. Scan een geïnstalleerde app desondanks altijd met jouw premium antivirus app voordat je deze opent. Om zo te bevestigen of deze schadelijke software bevat of niet.
Wantrouw onbekende bronnen
Installeer ook liever geen apps van onbekende bronnen. Dus installeer alleen apps van officiële markten zoals de Google Play Store. Deze onbekende apps, of apps uit onbekende bronnen, zijn mogelijk niet voldoende geverifieerd om veilig te zijn. Daarom mag je dergelijke apps als vuistregel niet installeren.
Let op het URL-adres met https
Probeer daarnaast geen sites te bezoeken die niet geautoriseerd zijn door Google of een andere vertrouwde bron. En wanneer je een site bezoekt, controleer dan of dit een http of https site is, omdat https sites een SSL beveiliging authenticatie bevatten. Die bevestigt dat deze site beveiligd is. De ‘s’ in het woord https staat immers voor ‘secure’.
Let op openbare WiFi netwerken
Wees bovendien altijd op je hoede en voorzichtig met het gebruik van openbare WiFi netwerken. Want deze zijn niet volledig beveiligd. En probeer ook zeker niet via een openbaar WiFi netwerk via je smartphone toegang tot je persoonlijke gegevens te krijgen.
Een veilig smartphone gebruik
Je kunt al onze bovenstaande aanbevelingen opvolgen om je op een smartphone tegen malware en virussen te beschermen. Maar eerlijk gezegd komt het er uiteindelijk op neer dat je online altijd waakzaam en voorzichtig moet zijn, ook als je een premium antivirusprogramma hebt geïnstalleerd.