De komst van 5G technologie: wat kunnen we verwachten?

De vijfde generatie mobiele netwerktechnologie, beter bekend als 5G, is speciaal ontwikkeld om de snelheid en betrouwbaarheid van mobiele communicatie te verbeteren naarmate het aantal verbonden apparaten alsmaar toeneemt. Het treedt daarmee in de voetsporen van 4G, de vorige generatie mobiele netwerktechnologie.

Een technologische revolutie

De komst van deze 5G technologie is één van de opwindendste prestaties in de technologie wereld. Het zal een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we technologie gebruiken. Dit komt doordat 5G meer stabiliteit biedt, de mogelijkheid om veel meer apparaten tegelijk aan te sluiten en dankzij veel hogere snelheden meer data te verplaatsen. Vooral deze supersnelle internetsnelheden zijn een digitale verademing.

Een super snelle mobiele dataverbinding

Stel je er maar bij voor dat je dingen down- en uploadt met snelheden tot maar liefst 20 Gbps. Dit neemt direct een gevoel van traagheid weg bij het bekijken van video’s en wachten tot websites zijn geladen. Deze super snelle mobiele dataverbinding zal daardoor ook de manier veranderen waarop we onderweg naar tv-shows kijken, online games spelen en videochatten. Je kunt er zelfs zonder problemen zeer gedetailleerd 4K en 8K video’s mee bekijken. Waarbij alles bijzonder soepel afspeelt en de beelden ultra realistisch lijken!

5G zal daarnaast een revolutie teweegbrengen in diverse bedrijfssectoren en heeft daarmee direct een onmiddellijke impact op alle consumenten. Het kan bedrijven immers veel efficiënter maken en consumenten sneller dan ooit toegang geven tot meer informatie.

Een nieuw IoT tijdperk

En met de hoge snelheid, lage latentie en enorme capaciteit biedt 5G ook een compleet nieuw tijdperk voor de Internet of Things (IoT) technologie. Er kunnen zo opwindende nieuwe manieren van gebruik daarvan mogelijk gemaakt worden.

Een responsievere IoT biedt immers een prima voedingsbodem voor allerlei nieuwe tech toepassingen. Zoals een betere augmented reality, de transformatie in de toeleveringsketen van bedrijven, een betere cloud-gaming en bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

Dat laatste klinkt geweldig, want dit soort auto’s kunnen onze wegen veiliger maken en je kunt zo ook slimmer reizen. Maar deze auto’s moeten wel supersnel kunnen denken en communiceren om optimaal te kunnen werken. Dit is waar 5G technologie in beeld komt.

Een transformatie in de gezondheidszorg

De snelle mobiele 5G technologie gaat ook zeker grote dingen doen voor de gezondheidszorg. Taken organiseren zoals op afstand patiënten in de gaten houden of consultaties met dokters via videochats houden en zelfs operaties op afstand uitvoeren, zullen zo veel beter en soepeler gaan. Artsen kunnen via 5G ook meteen belangrijke informatie over patiënten krijgen, waardoor ze nog sneller over hun gezondheid kunnen beslissen. Dit is van top belang, vooral tijdens ernstige noodsituaties, wanneer tijd behoorlijk kostbaar is.

‘Overal-vandaan-werken’ optie

Een sterk 5G telecommunicatie netwerk zal het fenomeen ‘overal-vandaan-werken’ ook flink een boost geven. Je kunt in dit geval ook verwachten dat dit het moreel van werknemers prettig zal stimuleren. Ze krijgen nu de vrijheid en flexibiliteit om te kiezen waar en hoe ze werken.

Er wordt algemeen aangenomen dat 5G veel vooruitstrevende organisaties hun werknemers in staat zullen stellen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Dit door hen meer flexibiliteit op het gebied van werklocatie te bieden.

De impact en toekomst van 5G technologie

Het effect van 5G zal uiteindelijk steeds verder reiken dan onze huidige moderne levensstijl dat nu al toelaat. En onze relatie met de technologische wereld om ons heen zal daardoor steeds verder transformeren. Door de snelle, directe toegang tot belangrijke data zullen we met 5G in staat zijn om van veel toonaangevende technologieën gebruik te maken. Technologieën die voor iedereen een grote waarde zullen vormgeven door een compleet nieuwe digitale samenleving te creëren.