Iets meer dan twintig jaar terug werd de eerste cameratelefoon voor de massamarkt op de markt gebracht. De camerakwaliteit van een smartphone is nu één van de meest essentiële kenmerken waarmee de consument rekening houdt bij de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon. Deze camera wordt immers gebruikt voor het vastleggen van elk gewenst moment tot het waar ook ter wereld videobellen met dierbaren. Maar hoe is de cameratelefoon verbeterd sinds de release van de allereerste Sharp J-SH04 cameratelefoon in 2000?
Na de introductie van deze Sharp cameratelefoon introduceerden Samsung, Nokia, Motorola en Sony begin jaren 2000 ook mobiele telefoons met ingebouwde camera’s. Dit was het begin van iets groots. Er worden nog steeds voortdurend nieuwe camerafuncties in smartphones geïmplementeerd, waar twintig jaar geleden nog niet eens aan werd gedacht!
Het begon allemaal met een sub-VGA resolutie
De eerste cameratelefoons werden begin 2000 geleverd met een schamele camera met een sub-VGA resolutie van minder dan 640 × 480 pixels. De eerste cameratelefoons hadden daardoor nauwelijks bruikbare camera’s, maar het gemak versterkte daarentegen wel het belang van het nemen van foto’s.
Het eerste cameratelefoon decennium
In de daaropvolgende jaren werd het enthousiasme van de mobiele telefoonmarkt behoorlijk door de camerafunctie van mobieltjes opgewekt. En deze functie werd zelfs al snel het verkoopargument van een mobiele telefoon.
- Van 2004 tot 2008 vochten Nokia en Sony behoorlijk om hun grip op de cameratelefoon markt. Nokia lanceerde in 2005 met de N90 de eerste met 2 megapixel cameratelefoon. Waarop Sony in 2006 met de Sony Ericsson K800i volgde, een mobieltje met een 3,2 megapixel autofocus camera.
- Halverwege de jaren 2000 werden de mobiele telefoonmakers steeds meer door ervaren fotografie merken ondersteund, zoals Carl-Zeiss en Schneider-Kreuznach. Nokia bestormde in 2007 bijvoorbeeld de markt met de ultra populaire 5 megapixel N95 met Carl Zeiss-optiek.
- 2007 Kan ook beschouwd worden als het ‘eerste jaar’ van de moderne mobiele telefoon fotografie. Dit komt omdat er in dit jaar de eerste generatie Apple iPhone aan het publiek werd getoond. De ingebouwde 2 megapixel camera zonder autofocus was echter niet zo revolutionair als de smartphone zelf.
- De Samsung W880 uit 2009 was niet alleen ‘s werelds eerste 12 megapixel camera telefoon, maar introduceerde daarbij ook voor het eerst video-opnamen met 30 FPS. En ondanks dat dit nog steeds tot 720p resoluties beperkt was, werd dit wel een belangrijke nieuwe stap in de evolutie van de videomogelijkheden op een mobiele telefoon.
- 2009 is daarnaast het moment dat de bekende ‘megapixel oorlog’ steeds meer vorm begon te krijgen, waarbij de camera resoluties elk jaar weer verder omhoog schoten.
Het tweede camera telefoon decennium
De komst van de Apple iPhone 4, met camera’s aan zowel de voor- als achterzijde, kan als een belangrijk startpunt voor de explosie van mobiele fotografie worden aangeschreven. Want deze grote sprong voorwaarts in cameratechniek vormde ook de aanleiding voor de Android camera smartphone evolutie.
Samsung introduceerde in 2013 onder meer de Galaxy S4 Zoom met een 1/2,3-inch 16 megapixel sensor en een 10x optische zoomlens. Dit terwijl Sony zich op het integreren van de ‘G’ lens van Sony’s traditionele camera richtte. En daarnaast in 2013 het concept van de BIONZ beeldverwerking engine in de 20 megapixel sensor Xperia Z1 mobiele telefoon integreerde.
In 2011 namen HTC en LG al het voortouw met de lancering van mobiele telefoons met een dubbele camera. Iets wat Apple pas in 2016 met de iPhone 7 Plus deed. De populariteit van telefoons met meerdere camera’s opende zo de deur naar een compleet nieuwe wereld van mobiele fotografie.
De meest geavanceerde smartphone camera’s van 2018 beschikten echter allemaal over dubbele camera’s. Dit bood de mogelijkheid om met een groothoek of telelens opnamen te maken. Iets wat later met systemen met drie, vier en zelfs vijf camera’s uitgebreid werd.
De camera telefoons van nu
De huidige smartphone camera’s beschikken nu ook over functies zoals opnamen bij weinig licht, een supersnelle autofocus en optische beeldstabilisatie. Het vervagen van de achtergrond van een scène behoort ook tot de mogelijkheden. En met handmatige belichtingsmodi kan de mobiele fotograaf alles naar wens manipuleren, van sluitertijd tot witbalans, de focus en ISO. Al deze functionaliteiten waren daarvoor uitsluitend voorbehouden aan omvangrijke, dure DSLR’s. Maar ze zijn nu voor iedereen beschikbaar in de palm van je hand!
Wat is de toekomst van cameratelefoons?
Ingebouwde camera’s zijn nu een absolute noodzaak op iedere smartphone, dus het is geen luxe meer. En veel van deze moderne cameratelefoons staan qua mogelijkheden bijna gelijk aan de beste stand-alone camera’s. Omdat de meeste gebruikers ook efficiëntere video-opname opties eisen, hebben zowel de soft- als hardware functies van de camera smartphones nog volop ruimte voor groei. Om zo de beste momenten van je leven duidelijker dan ooit met een simpele veegbeweging vast te leggen!